Alerji Ve Astımı Olanlar İçin Ev Temizleme Yöntemleri

Alerji Ve Astımı Olanlar İçin Ev Temizleme Yöntemleri

Alerji Ve Astımı Olanlar İçin Ev Temizleme Yöntemleri

Alerji ve astım gibi kronik solunum yolu rahatsızlıkları olanların ataklardan korunması için yaşam alanlarının temiz tutulması şarttır. Ev; tozdan ve kirden arındırılırken hasta kişilerin ağır kokulara, deterjanlara, toz, evcil hayvan tüyü gibi yabancı maddelere karşı hassasiyet gösterebilecekleri unutulmamalıdır. Deterjan seçiminde titizlik göstererek ve doğru temizlik yöntemleri uygulanarak astımlılar ya da alerjisi olanlar için sağlıklı bir ortam oluşturmak mümkündür.



Temizliğe, Ortamı Tozdan Arındırmakla Başlayın
Tozlu ortamlar; astım, alerji gibi rahatsızlıkları olanlarda öksürük krizlerini tetikleyip nefes almayı güçleştirebilir. Bu nedenle solunum yolu hastalığı olanların yaşadıkları ortamlar toz, tüy, kıl gibi yabancı maddelerden arındırılmalıdır. Temizlik yaparken işe, toz almakla başlamak toz partiküllerinin evin içine dağılmasını engelleyecektir. Toz alırken mutlaka nemli, toz tutucu yapıdaki mikrofiber bezler kullanılmalı ve kullanılan bez sık sık değiştirilmelidir. Mobilyaların üstü, pencere önleri, elektronik cihazlar gibi görünür yerlerin yanı sıra mobilyaların altı, radyatörlerin arkası, duvarlar gibi gizli toz alanları da temizlenmelidir. Döşemelerin üzerinde biriken evcil hayvan tüyleri tüy toplayıcı aparatlarla toplanmalıdır.



Kolay ve Etkili Bir Temizlik Yöntemi Tercih Edin
Solunum sistemi rahatsızlığına sahip kişilerin, ev temizliği yaparken kısa süreli ve pratik yöntemler tercih etmesi önerilir. Astım ataklarını önlemek için efor gerektiren temizlik işleri yapmaktan ve toz, kimyasal buharı, deterjan gibi maddeleri solumaktan kaçınmak gerekir. Bu nedenle halılar veya kilimler silkelenerek değil süpürülerek temizlenmelidir. Süpürme işlemi için toz kasetli elektrikli süpürgeler yerine su filtreli veya hazneli filtrelere sahip modeller kullanılmalıdır. Halıları silmek, dipteki toz partiküllerini açığa çıkaracağı için sağlıklı bir yöntem değildir. Bunun yerine sık aralıklarla halılar yıkamaya gönderilebilir veya halı yıkama makineleri kullanılarak temizlenebilir. Toz alerjisi olanların veya deterjana karşı aşırı hassasiyet gösterenlerin temizlik sırasında maske kullanarak tozdan korunması mümkündür.



Deterjan Seçiminde Dikkatli Davranın
Daha iyi bir temizlik için kullanılan kimyasal temizleyiciler, astım hastalarında solunum güçlüğüne yol açabilir. Bu nedenle tuz ruhu, çamaşır suyu gibi güçlü kimyasallar içeren temizlik malzemelerinden mümkün olduğunca uzak durulmalı, bu türevdeki deterjanlar yalnızca iyice havalandırılan ortamlarda kullanılmalıdır. Yüzey temizliğinde parfümlü temizleyiciler yerine doğal, kokusuz temizlik maddelerine yönelmek; öksürük krizlerini önlemede etkili olacaktır. Bu amaçla sulandırılmış karbonat, Arap sabunu veya boraks gibi temizlik maddeleri kullanılabilir. Perdeler ve örtüler yıkanırken alerjik bünyeler için üretilmiş deterjanlar tercih edilmelidir. Alerjisi olanlar yumuşatıcı ve dezenfektan yerine sirke ya da alkollü su gibi daha doğal alternatiflere yönelmelidir.


Görsel ve Metin İçin Kaynak: https://www.milliyetemlak.com/dergi/alerji-astimi-olanlar-icin-temizlik/


Acil Soru ve Bilgi Almak için Bizimle İletişime Geçin